Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Image

Hem Uelkemizde Hem De Kktcde Giyilen Kollari Uzun Yirtmacli Bir Tuer Kisa Ve Yakasiz Kiyafettir

Yazın Vazgeçilmezi: Entari

Entarinin Kısa Tarihçesi

Türkiye'de Entari

Entari, yüzyıllardır Anadolu'da kadınların giydiği, kolsuz, yakasız ve etekleri yırtmaçlı bir kıyafettir. Tarihi Selçuklu dönemine kadar uzanır ve zamanla Osmanlı İmparatorluğu'nda yaygınlaşmıştır. Entari, özellikle kırsal bölgelerde günlük giyim olarak tercih edilmiştir.

Kıbrıs Türklerinde Entari

Kıbrıs Türk kültüründe de entari önemli bir yere sahiptir. Kıbrıs Türk entarisi, Türkiye'deki entariden bazı farklılıklar gösterir. Kıbrıslı entariler, daha kısa ve daha dar olup genellikle işlemelidir. Beyaz renkli olan Kıbrıs Türk entarileri, düğün, bayram gibi özel günlerde giyilir.

Entarinin Özellikleri

  • Kolsuz
  • Yakasız
  • Etekleri yırtmaçlı
  • Genellikle pamuklu veya keten kumaştan yapılır
  • Sıcak yaz günlerinde serin tutar

Entarinin Kullanım Alanları

Entari, sıcak yaz günlerinde günlük giyim olarak tercih edilir. Hafif ve serin tutan yapısı ile özellikle kırsal bölgelerde kadınların vazgeçilmezidir. Ayrıca düğün, bayram gibi özel günlerde de giyilir.

Entarinin Bakımı

Entariyi uzun süre kullanabilmek için doğru şekilde bakımı yapmak önemlidir. Entariler genellikle pamuklu veya keten kumaştan yapıldığından, çamaşır makinesinde yıkanabilir. Ancak, sıcak su ve ağartıcı kullanılmamalıdır. Yıkama sonrası entariyi asarak kurutmak daha iyidir.

Sonuç

Entari, Türkiye ve Kıbrıs Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan, rahat ve şık bir yazlık kıyafettir. Yüzyıllar boyunca kadınlar tarafından giyilen entari, günümüzde de popülaritesini korumaktadır.



Hem Ülkemizde Hem De Kktc'de Giyilen Kolları Uzun Yırtmaçlı Bir Tür Kısa Ve Yakasız Kıyafettir

Comments